Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Valmiera – na břehu řeky Gauji

V severovýchodní části Lotyšska se rozkládá město Valmiera, které je důležitou dopravní křižovatkou oblasti. Leží u výběžku Národního parku Gauja, proti proudu stejnojmenné řeky. Nepodařilo se v něm sice dochovat tolik starobylých památek jako v jiných lotyšských městech, ale přesto má mnoho předností, kterými se může pochlubit.

První písemná zmínka o městě pochází z roku 1322, ale již v roce 1273 tu byl vybudován kamenný hrad a kostel. Koncem 16. století během livonské války mezi Polskem a Švédskem bylo město několikrát poničeno a nakonec padlo do rukou Polska. Během druhé světové války, přesněji v roce 1944 většina zdejší staré části shořela. Valmiera byla sice znovu vystavěna, ale tyto události měly značný vliv na její pozdější vzhled a vývoj.

Malé historické jádro se dnes nachází mezi řekou Gaujou a jejím přítokem Ažkalna. Nejvýznamnější památkou Valmiery je luteránský kostel sv. Šimona postavený v letech 1283 až 1287. Kostel je jednou z nejstarších lotyšských kamenných budov a ukrývá překrásné varhany z 19. století. Kostelní věž má vyhlídkový ochoz, kam můžete za malý poplatek vystoupat. Ve stejné ulici jako kostel stojí také trosky valmierského hradu založeného livonským řádem. 


Foto: kostel sv. Šimona

Prohlídku města pokračujte do Valmierského regionálního muzea, které uchovává sice skromné sbírky, které jsou však dobrým zdrojem informací o oblasti. Bohužel veškeré popisky a informace jsou uvedeny v lotyšštině. Navštívit můžete také Valmierské činoherní divadlo, kde se poprvé zvedla opona v roce 1885. Současná budova vznikla v roce 1987.

Na vrcholku Valterkalnins na soutoku řek Gauja a Ažkalna je situovaná vyhlídková věž. Za malým mostem klenoucím se přes Ažkalnu leží chráněný lesní park obklopený řekou Gauja. V parku si můžete prohlédnout několik zajímavých soch. Díky řekám a dostatku vodních ploch je Valmiera vyhledávaným místem pro provozování nejrůznějších vodních sportů. Řeka Gauja je vhodná zejména pro kanoistiku, protéká krásnou krajinou a nepotká vás zde nic složitějšího než několik mírných peřejí. Celý splavný úsek lemují kempy, nejoblíbenější jsou Eži nebo Sporta Báze Baili.

Město se může pochlubit také nejlépe vedeným lotyšským hostelem. Mezi světovými válkami byla Valmiera známá jako město sportovních chodců. Nejslavnějším byl Jänis Dalinš - mistr Evropy a několikanásobný světový rekordman.

- jap -

Předchozí článek z Lotyšska
Národní park Kemeri 
Sigulda obklopená lesy 
Bauska 
Cēsis – kde čepují pivo s tradicí

Článek byl zobrazen 5 817 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko