Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bauska

Asi 65 km jižně od lotyšského hlavního města Rigy se v oblasti Zemgale nachází malé venkovské městečko Bauska, kde žije asi 11 tisíc obyvatel. I když je poměrně malým městem, které na první pohled nikoho nezaujme, určitě stojí za prohlídku hlavně kvůli svému obrovskému hradu, které městu dominuje.

Pozůstatky hradu Bauska jsou situovány na kopci mezi řekami Mēmele a Mūsa, asi kilometr od centra města. Hrad je tvořen dvěma částmi, tu starší tvoří zbytky pevnosti livonského rytířského řádu z 15. století a novější část představuje sídlo vévody kuronského z 16. století. Hrad byl postaven mezi lety 1443 – 1456 jako pevnost livonského rytířského řádu. Záměrem výstavby byla ochrana hranic s Litvou a kontrola obchodní cesty z Litvy do Rigy.


Autor: Marcus  Deretten

Řeky Mēmele a Mūsa bránily v přístupu k hradu z jihu, západu a severu. Ani na východě nebyl hrad nechráněný, z této strany byl totiž vybudován dva metry hluboký hradní příkop. Ten však byl později zasypán a na jeho místě byla vystavěna rozsáhlá dřevěná přední část hradu. Hrad tak byl později doplněn čtyřpatrovými kamennými věžemi, na jejichž výstavbu byl použit materiál z okolí. Šlo hlavně o dolomitové kameny, balvany a vápenité cihly. Aby mohla být během bojů použita i děla, musely být vnější zdi rozšířeny na 2-4 metrů.

V roce 1150 vypukla livonská válka, když se rižský arcibiskup snažil získat větší moc v zemi. Do války byla zapojena Litva, Polsko a pruský vévoda. Na straně livonských rytířů bojovalo kolem 700 oddílů, včetně několika tisíc lotyšských zemědělců a žoldáků z okolí Bausky. Během těchto válek byl hrad téměř zničen a livonský řád zrušen. Znovu postaven byl hrad až v 16. století jako sídlo vévody kuronského Gottharda Kettlera, který byl zároveň jeho vlastníkem.

Během severních válek mezi Polskem a Švédskem na počátku 17. století se hrad dostal do rukou Švédů. Poláci se však nevzdali a za dva roky donutili Švédy hrad opustit. Na počátku 18. století, přesněji v roce 1706 zde ustupující Rusové zapálili místnost se střelným prachem, hrad vyhořel a stará pevnost se změnila v ruiny.

V 70. letech 20. století probíhala rozsáhlá rekonstrukce, při níž měla být Bausce navrácena původní podoba. Rekonstrukce byla ve výsledku velmi zdařilá, podíleli se na ní specialisté z vědeckého rekonstrukčního semináře ministerstva kultury Lotyšské socialistické republiky. Následně zde bylo založeno muzeum, vybudovány muzejní expozice a nakonec také obnovena střecha jižní části hradu. V 90. letech byla provedena další konzervace středověkého hradu, renovace historických omítek, fasád i interiérů, obnovena střešní krytina, vyrobeny repliky historických oken, dveří a dekorativního kování.

Za vynikající výsledek rekonstrukce hradu Bauska získali odborníci a architekti, kteří na projektu spolupracovali, Cenu kulturního dědictví udělenou lotyšskou Státní inspekcí pro ochranu památek v Rize, cenu EU pro zachování kulturního dědictví a řadu dalších ocenění.

V současnosti můžete v hradu navštívit Bauské hradní muzeum, které vystavuje archeologické nálezy a sbírku umění z 16. a 17. století. Historická expozice vystavuje mince, keramiku, nábytek a věci spojené s výstavbou hradu. V jihovýchodní věži jsou mladší exponáty ze 17. - 18. století a výstava věnovaná oblékání 16. - 17. století. Prohlédnout si tak můžete třeba zvláštně tvarované mužské šaty nebo ženské boty na vysokých podrážkách. Ze zachovalých věží hradu se naskýtá jedinečný výhled do okolí. Hrad je každoročně dějištěm mezinárodního festivalu středověké hudby, různých divadelních představení a koncertů.

V centru města si můžete prohlédnout několik domů z 18. a 19. století a také místní Historické muzeum. Jeho expozice zahrnují i výstavu týkající se bauské předválečné židovské komunity, či kadeřnický salón z 30. let 20. století. Na stejné ulici najdete také synagogu.

- jap -

Předchozí článek z Lotyšska:
Cēsis – kde čepují pivo s tradicí
Riga – secesní poklad Pobaltí

Článek byl zobrazen 7 940 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko